8 kohdan lista kuinka hämäät murtovarasta ja estät asuntomurrot

Useimmat tavat estää murtoja ovat täysin ilmaisia. Olennaisinta on vaikeuttaa asuntoon murtautumista ja tehdä kodista mahdollisimman epäkiinnostava varkaalle.

Asuntomurtoja tehdään Suomessa kaikkina vuorokauden aikoina. Öisin murtaudutaan tyypillisesti koteihin, joiden asukkaat ovat poissa, mutta törkeissä tapauksissa asuntoihin on tunkeuduttu jopa asukkaiden nukkuessa.

Asuntoihin murtaudutaan myös päivisin, kun asukkaat ovat poissa kotoa. Harvinaisemmissa tapauksissa varkaat ovat kävelleet päivällä avoimista ovista sisään ja vieneet lompakot asukkaiden huomaamatta.

Kerrostaloasuntoihin murtaudutaan useimmin etuoven kautta sorkkaraudan, ruuvimeisselin tai muun työkalun avulla. Omakotitaloihin tunkeudutaan tyypillisesti takaoven tai terassin oven kautta, joissa lukitus on usein heikompi kuin etuovessa.

Tässä 8 vinkkiä kuinka hämäät murtovarasta ja estät asuntomurrot:


  1. Laita kodin lukitus ajan tasalle

Jos et ole varma, missä kodin kaikki avaimet ovat, vaihda kodin lukot. Varmista myös, että oven saa takalukkoon. Suurin osa lukoista on nykyään takalukittuvia, mutta erityisesti vanhoissa omakotitaloissa saattaa vielä olla käytössä vanhoja 60-70-luvun lukkoja, jotka eivät mene takalukkoon.

     2.     Käytä turvalukkoa, kun lähdet pois kotoa

Ulkoa lukittava turvalukko parantaa kodin turvallisuutta lähinnä siksi, että turvalukitun oven murtamiseen tarvitaan äänekkäitä työvälineitä. Tällöin murtautuja lähtee todennäköisemmin etsimään helpompaa murtokohdetta.

    3.       Lukitse ikkunat ja ovet

Tämä vinkki saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta on fakta, että varkaat suosivat helppoja kulkureittejä. Sulje kaikki ikkunat ja ovet aina kotoa lähtiessäsi. Pidä ikkunat ja ovet lukossa myös öisin.

    4.       Anna valoa murtovarkaalle

Jos asut omakoti- tai rivitalossa, valaise piha hyvin. Ajastimella ja liiketunnistimella toimivat valaisimet ovat käteviä, koska voit kytkeä ne päälle myös lomalle lähtiessä. Murtovarkaat työskentelevät mieluummin hämärässä, joten jos pihasi on valaistu hyvin, murtovaras saattaa siirtyä mieluisampaan kohteeseen.

    5.       Luota naapuriapuun

Pyydä naapuriasi pitämään kotisi asutun näköisenä. Kun lähdet lomalle, pyydä naapuria tyhjentämään postilaatikko ja luomaan lumet tai leikkaamaan ruohot pihasta. Pyydä naapureita myös jututtamaan pihan läheisyydessä liikkuvia tuntemattomia kuljeskelijoita. Naapurin lähestyminen säikäyttää asiattoman kulkijan todennäköisesti tiehensä.

    6.      Älä kerro koko maailmalle tyhjästä kodistasi

Jos haluat kertoa lomamatkastasi sosiaalisessa mediassa, muista, että tieto tyhjästä asunnosta voi päästä myös vääriin korviin. Hoida vähintään some-tiliesi yksityisyysasetukset kuntoon.

   7.      Hanki hälytysjärjestelmä, jos haluat panostaa

Erilaisia hälytysjärjestelmiä on saatavilla itse asennettavista laitteista vartiointiyritysten tarjoamiin palveluihin. Jos käytät hälytysjärjestelmiä, opeta myös lapset ja isovanhemmat käyttämään niitä.

KUUKAUSIMAKSUTTOMAT HÄLYTYSJÄRJESTELMÄT LÖYDÄT TÄÄLTÄ

   8.      Kameravalvonta voi pelottaa varkaat tiehensä

Liiketunnistimella toimiva kamera helpottaa hälytyksen syyn selvittämisessä, ja tallennuksista voi olla apua jälkikäteen. Kameravalvonnasta kertova kyltti saattaa myös karkottaa kutsumattomat vieraat.

VALVONTAKAMERAT LÖYDÄT TÄÄLTÄ